2012. október 27., szombat

Október 28. Újra Penang Hari Raja Haji után

Október 28. Újra Penang Hari Raja Haji után


Október 28.

Hari raja raya egy muszlim ünnep, amit múlt csütörtökön ültek a helyiek. Az áldozatról szól, tradícionálisan ilyenkor állatokat is áldoznak, de a városban leginkább az maradt meg, hogy reggel elmennek imádkozni, majd kajálnak egész nap, vendégeket fogadnak és alszanak. Még csütörtök éjjel elutaztunk Seremban nevű kis városba, ami Hymeir, azaz a főnök feleségének szülővárosa. Mesébe illően három nővére fogadott bennünket, illetve egy férj és Hymeir két fia. Mi a főni, feleség, Elli a kislány és én érkeztünk cca éjjel fél kettőkor. Reggel ébredés után összekaptuk magunkat főnivel és elautóztunk Kuala Lumpurba, a többieket hátrahagyva. Hymeir nem muszlim, bár hivatalosan egy muszlim nőt vett feleségül, így a vallást neki is fel kell vennie, de rettenet racionális pali, sem spiritualitás sem vallás nem fogja őt meg és nem is játsza el a szerepet. így ezekről nagyon jókat beszélgetünk zömmel egyetértésben. 

Az ok amiért KL-ba mentünk egy békés tüntetés a Batu Cave-nél, ami egy hindu zarándokhely, illetve egyik legfontosabb látványossága a városnak számtalan turistával. A hegy gyomrában 20 barlang található, abból kb négy járható, azaz fejlesztett. A legnagyobb térben szobrok, imahelyek, szuvenír boltok vannak. Egyrészt jó, hogy a z emberfia magától ellátogathat egy ilyen szép barlangba, másrészt szomorúság bennem, hogy miért is kell reflektorokkal és lebetonozással kvázi tönkretenni egy ilyen természeti örökséget.
A tüntetés apropója az volt, hogy valami helyi arc kitalálta, hogy pont erre a helyre kell két baromi magas modern épületet felhúzni. Összegyűltek a népek, újságírók, érintett emberek, természetvédők (ezért voltunk ott mi is) és különböző beszédeket tartottak, táblákkal vonultak fel s alá, majd másnap megjelentek az újságban. Mi lesz a vége, nem tudni. Az előadásból nem csak én, de a többiek sem értettek egy kukkot sem, mert azt ugyan nem tudom milyen nyelven folyt, de nem maláj és nem angol. A Batu Cave mellett van egy járható barlangrendszer, amit Hymeir a testvérével vezet cca 20 éve, ez a Dark Cave. Itt turistákat körbevisznek és mesélnek a helyi értékekről. Délután én is részt vettem egy ilyen kis túrán, amit nagyon élveztem. Csodás kis állatvilág és egyedi klíma van odabenn, ahogy ez lenni szokott a barlangokban. A 15 pár lábú bogár volt a kedvencem. Ennyi lábban nem lenne kihívás lefutni egy maratont, így picit irigy is vagyok rá. Láttam még rengeteg denevért és különleges pókokat, sajnos a helyi kígyó, tisztes nevén Cave Racer ma durcás volt, nem jött elénk, de képet azért láttam róla.

Este visszamentünk Seremban-ba vacsizni. Húúú, mindent végigettem, brutál volt. Tradícionális étkek. Sült rizs, préselt rizs, ragacsos rizs, fűszerezett gyümölcsök, curry, hal, csirke, tofu, zöldségek, marhahús leves, édesség, gyomorfájás.
Miután a szunyogok miatt éjjel összességében 2 órát aludtam és hosszú volt a nap, így vacsi után ki is dőltem. Reggel irány vissza KL a családdal. A napot egy bevásárlóközpontban töltöttük, este pedig Hymeir szüleinél vacsoráztunk. Kb este 10-kor visszaindultunk a 400 km-re lévő Penangba. Egy jó alvás után a vasárnap már pihenéssel telik. Szeretnék pár ismerőssel összefutni és lézengeni a városban. Hétfő hajnalban indulunk főnivel Ulu mudába.
Rengeteg tervünk, ötletünk van mit és hogyan csináljunk majd, amit már nagyon várok. Őszintén hiányzik, hogy végre csináljak valamit. JEz a főni kecójából a kilátás a tengerre. Pici lakás, de ez a látvány mindenért kárpótol.

A szobám Deb (feleség) tesóinak házában.

Ugyanott a nappali

Batu Cave-nél virágfüzér-árusok

A barlang előtti kis tó


Szappanbuborék után szaladgáló gyerkőc és mami.
 Színes virágvevő tesók.

A barlang előtti modern épületnél összegyűlt tüntetők és a plakát a projekt-tervvel.
 Batu Cave.

Batu Cave-ben a szemét. Volna hova fejlődni komoly beruházás nélkül  is.


Kilátás a városra a barlang bejárattól.
Majmok a lépcsősoron.


Dark Cave.

Vacsi Seremban városában a családdal.

Hymeir szüleinak a háza. Nagyon tetszett, tágas, tiszta. Hymeir egyik tesójával beszélgettem, ő mondta húú milyen régi ez a ház. 1973-ban épült. Felröhögtem. Megértette, mert járt már európában. :) Én szeretem a mi régi házainkat és mikor a falak szinte mesélnek...

 A nappali.

Alább egy felkapott italvételi hely az egyik bevásárlóközpontban. Nagyon komolyan fejlődő vállalkozás. Teát, gyömilevet lehet kapni, de űberprofi a kiszolgálás. Az italokról annyit, hogy a tea lehet sokféle, zöldtől feketéig minden, kérheted tejjel vagy anélkül, hidegen vagy melegen. A cukor mennyiségét is megadhatoda, hogy 0%, 30% (ezt hogy számolják ki, rejtély) 50%, 100% vagy extra cukrot szeretnél. A poharadat gépileg lefóliázzák és a blokk szerint bankos-hívószámos rendszerrel a pult végén át is veheted a jóságot. Ami még különleges, hogy kapsz bele zseléket. Kerek zselé, hosszú zselé, pirított zselé, fekete zselé, fehér zselé...Szóval van dolgod vele ivás közben, pláne mikor bearad a szívószálba, te ártatlanul megszívod és hirttelen azon kapod magad, hogy mitegy negyvan darab ragacsos golyócsk tódul az arcodba. Európai példával párhuzamban ez legalább annyira veszélyes, mint otthon a túrósbuktán a porcukor, azaz nagy levegővel vagy egy félrenyeléssel az életeddel játszol, mert ha az a szmötty rossz útra téved, menthetik az életed. Mindegy, a nép imádja. Zselét és cirkuszt!!! :)


Íme Hymeir és Deb.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése