2012. november 12., hétfő

November 10-12. A csoport


November 10-12.

Szombat délutánra újra Ulu mudában. Megérkezett a csoportunk, 11 fővel. Délután négy csónakkal utaztunk be az objektumba. Alacsonyabb volt a vízállás, így néhány szakaszon fennakadtunk egy-egy homokpadon, ott tolni kellett a csónakot. J Délután lecsorogtunk a folyón és két helyen begyűjtöttük a kamera fotóit, amit a főni cca másfél hónapja helyezett el. Több ezer fotó készült, sokuk használható. zek eljutnak a WWF-hez, ők analizálják majd ki. A cél a régió élővilágának feltérképezése. 
A kamerák a dzsungelben ásványi anyag-lelőhelyeknél vannak elhelyezve.
Miután az elmúlt napokban minden nap esett az eső rengeteg pióca volt. Mára már rutinból dobálom le magamról őket, de nagyon hatékonyak. Profitabilitásuk nagyon jó lehet. Egy pillanatra nem figyelsz máris kettő-három szalad fel a lábadon, mert ezek, mint megtudtam nem esnek le fáról, ők másznak, de gyorsan és biza nem késlekednek a harapással sem, szóval folyt vér rendesen, de hát ez része a csomagnak.
Vasárnap reggel főnivel és Zol-lal elhajóztunk a közeli hot-springhez, ami cca 5 perc hajóval. Az szintén egy ásványianyag-lelőhely, ahol két kamera fotóit csekkoltuk. Ott is volt golden-cat kapás.
Reggelihez csatlakoztunk a csoporthoz, majd fél 10 felé elindultunk a barlangtúránkra, amit hétfőn már lejártunk. Cca 7 km, két barlang, vizes csúszós dzsungelen és piócákon át. Visszafelé nem volt kegyes hozzánk a természet és olllyan zuhét kaptunk, hogy csak pislogtunk. A kameraképeket megnéztük, de egy hét alatt nem sok minden történt. Megebédeltünk, majd mindenki szépen visszavonult és összeesett. Miután szakadt az eső egész délután, mindenki sziesztázott és csak este gyűltünk össze újra a dewan makan, azaz étkezőnél.
Amiket a kamerákon láttunk: bocsi, nem tudom a neveiket magyarul. gyorsan sztaki szótártól kértem segítséget, ő se tudja. 
Elefántok, vadmalacok (wild boar), asian golden cat - ami egy gyönyörű aranybarna-szőrű macskaféle, vidra (otter), tarajos sül (porcupine), páva szerű madár (crested fireback), vadmacska fajta (banded civet), őz (barking deer), őz (sambar deer), őz (mouse deer), majom (long tail macaque), tapír, medve (sunbear). Van itt vad-élet rendesen!

Reggel a teljes csapattal elcsorogtunk mégegy ásványianyag lelőhelyhez frissíteni a kamerákat. Majd gyors pakolás és léptünk. Megint Penangban vagyok. Holnap zúzok Ipohba pár napra. csütörtökön lesz az utaolsó imanap Sharithanért, ami egy olyan esemény, amire rokonok, barátok újra összegyűlnek. Azt gondolom, hogy magamban ez szükséges lezárása lesz a megélt eseményeknek, így én is csatlakozom.
Ja és holnap van az indiai újév, arra is kiváncsi leszek.   

Íme a fotók...

Ulu Muda kikötő.

A csapa egy része, ahogy tolják a csónakot...ahogy mi is tettük.

Dzsungelben reggel.

Jómagam egy ásványianagyag lelőhelynél.


A víz néhány éve Muda folyón kristálytiszta volt, mára homokos, sárgás a fakitermelés miatt. ma átneveztük tee tarik folyónak, mert pont olyan a színe, mint egy helyi tejes tea-ital.

Hot-stream, azaz forró vízű forrás és egyben ásványianyag lelőhely az állatoknak, ezért a rengeteg lábnyom.

Bal oldalt az egyik kameránk a fán.

Egy kupac kaka gombateleppel. Vélhetően elefánté.
Főnit megkérdeztem., ez ugye efié, mire a válasz..mert hüly kérdésre hülye válasz: nem, ez egy madáré. Szarás előtt akkora mint egy lufi, mikor végzett meg akkora, mint egy teniszlabda. Na ezt elképzeltem és szétröhögtük magunkat. :))


Én reggel.

Lantern bug.

Ez egy bogár hátrahagyott ruhája. Megunta a szerkót és kimászott.  Tényleg. Aki nem hiszi...

A barlangban egy Cave Racer, azaz egy kígyó levetett bőre.


 A barlangban egy mélyedésben alvó-függő denevér, jajaj az a sötét folt a képen középtájt. A srác cca 7-8 cm.


Bob Marley lovon. Szerintem ez a képződmény olyan, mint Bob Marley feje. :)

Szakadó esőben a visszaúton.
 Reggel.
 Nagyon reggel...

Egy magányos hím elefánt az egyik ásványiananagy lelőhelynél ma reggel.


Efi lábnyom.


Ma újra voltunk a csoporttal a hot-streamnél. Az a fehér cucc kivált ásványok. Íze főtt tojáshoz hasonlít, megkóstoltuk.


Sekély folyóban gyalogoltunk vissza a csónakokhoz.

Barátságtalan, de igen ragaszkodó növény, viszont legalább nagy, hosszú levelei és indái is vannak.


2 megjegyzés:

  1. Andikám! Azért az a piócás dolog....hát.... bátorság kell hozzá!
    Nagyon aranyos vagy a kalapban!

    VálaszTörlés
  2. Nimá, elég lazában nyomod már ezt a mezítlábazást... :)

    VálaszTörlés